A neMECSEK MOZGALOM blogja

HÍRLEVÉL 3

2012. 06. 27.

A mai nap vezető rossz híre a tegnapi kormányhatározat a mecseki uránbányászat újraindításáról. Erről több helyen beszámolt a sajtó, egyelőre kommentár nélkül, csak az MTI hír átvételével. Az illetékes államtitkár múlt heti pécsi látogatása és a városvezetés köntörfalazása már előrevetítette ezt a fejleményt, de mégis váratlan, hogy a kormány valami gazdasági csodafegyvert vél felfedezni a város alatti bányászatban. Eközben a WildHorse Energy részvényei a két héttel ezelőtti 7 centes szintről tovább értéktelenedtek, ma négy és fél centet érnek a tőzsdén.

Jó hír viszont, hogy tehetünk is valamit, 29-én pénteken 14 órától megint rendkívüli ülést tart az önkormányzat Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottsága immár az eddig rejtőzködő WildHorse Energy részvételével. Egyetlen napirend az uránkutatási tevékenységgel kapcsolatos beszámoló. Kérek mindenkit, aki megteheti, hogy jöjjön el, hallgassuk meg élőben a WHE és a képviselőink párbeszédét. Informálódjunk első kézből, biztosan tanulságos lesz. Talán hozzászólásra, kérdésre is kapunk lehetőséget.

Előző rendezvényünk kapcsán is több híradás megjelent .

“Az emberiség közös jövőjének egyik legnagyobb kérdése a víz lesz” – mondta Áder János köztársasági elnök a riói ENSZ konferencián.

Az uránbányászat Pécs fejlődésében és múltjában abszolút kitüntetett szerepű volt, de helyi ivóvízbázis nélkül nincs jövője ennek a városnak…

A wikipédián is korrekt összefoglaló olvasható a mecseki uránbányászatról.

Több mint 600 fős facebook csoportunk van “Nem akarunk uránbányát Pécs alatt!” címmel.

.

.

HÍRLEVÉL 2

2012. 06. 18.

Először a legsürgősebb aktualitásokról, majd ezek hátteréről lesz szó.

Mai hír, hogy június 19-én kedden délben a Városházán Kovács Pál energetikai államtitkár ismerteti az uránkutatással kapcsolatos kormányzati álláspontot. 

Háttér: közérdekű adatigénylésünk következményeként nyilvánosságra került a Wildhorse Energy, Mecsek Öko, Mecsekérc háromoldalú megállapodása amelynek értelmében közös céget alapítanának az uránbányászatra.

A melléklet képen látható területek (a Mecsek Öko kezelésében lévő bányatelek és a WHE két kutatási területe) összekapcsolásával alakítanának ki egységes bányatelket a terveik szerint.

A másik ábrán látható kutatási tervből egyértelmű, hogy ténylegesen Pécs belterületét érintő elképzelésen dolgoznak.

Mit szól ehhez a kormány, mit szól ehhez a Város, és mit szólnak ehhez a pécsiek?

Kiderül kedden délben!

Csütörtökön az Istenkúti Közösségi Házban (Pécs, Fábián Béla u. 9.) lakossági gyűlést tartunk 18 órától, hogy áttekintsük a hozzáférhető információkat, megvitathassuk a felmerülő véleményeket és döntésre jussunk a civil lépéslehetőségek ügyében. A rendezvényre szakértőket és képviselőket is várunk.

Háttér: Vajon állami pénzekre számít a Wildhorse Energy a bányanyitás költségeihez? Személyes kapcsolatok olajozzák a három cég együttműködését? Hogyan gondolják hogy zöld utat kaphatnak a város és a parkerdő területét is érintően? Utoljára 2008-ban hozták nyilvánosságra elképzeléseiket, meddig lehet csendben dolgozni az előkészületeken? Egészségtelen munkahelyek kellenének Pécsnek?

.

.

HÍRLEVÉL 1

2012. 06.15.

Ismét megmozdult minden az ausztrál cég pécsi uránbányászati szándékaival kapcsolatban. 

Nemrég kiderült, hogy a bányatársaság részvénye az ausztrál tőzsdén 7 centet sem ér. A Wildhorse magyar leányvállalata a pécsi önkormányzat hozzájárulását kérte egy kutatófúráshoz, amit egyelőre nem kaptak meg. A városfejlesztési bizottság elnapolta a döntést, és LMP-s javaslatra egy összevont bizottsági ülés, és egy közmeghallgatás után döntene. (Az LMP kiadott az ügyben egy sajtóközleményt is.) Úgy néz ki megint szükség lesz a pécsiek kiállására, várhatóan nagy jelentőségű lesz bizottsági ülés, s a közgyűlési vita is, de talán legfontosabb, hogy ne fulladjon érdektelenségbe majd a közmeghallgatás (pl., ha a nyár közepén, lehetetlen időpontra hirdeti meg a közgyűlés). Több szálon is elkezdtünk tevékenykedni az ügyben, pl. megnézhetitek az atlatszo.hu oldalon, hogy közérdekű adatként kikértük a Wildhorse-szal kötött szerződéseket a Mecsekérctől és a Mecsek-ökótól is, a közös cég alapításáról. (Erről eddig keveset lehetett megtudni, a sajtóban sok részlet maradt homályban.) Néhány korábbi írás a tárgyban: Egy elég jó cikk jelent meg a hvg-ben, amiben szó van a veszélyekről is, és megpróbál leszámolni a “magyar erőműbe magyar uránt” mítosszal – vagyis azzal a tévedéssel, hogy a mecseki uránbányászatnak bármi köze lenne a paksi fűtőanyag-ellátáshoz. És a két évvel ezelőtti összefoglaló, az Uránkaland (nem sokat vesztett aktualitásából).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: